Kiáltvány

Jelen sorok írója 2002-2006-ig önkormányzati képviselő, majd 2006-2010-ig dr. Gegesy Ferenc polgármester tanácsadója volt.

2006-ban alapítója volt a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesületnek (FLE), melyet többek közt dr. Gegesynek szánt választási egyesületnek, hiszen sejtette, hogy 2010-re a polgármesternek nem lesz párttámogatottsága. Részese volt ugyanis (jelen sorok írója) olyan megállapodásoknak, pártalkuknak és kisstílű, személyes egymásnak feszüléseknek ebben az időszakban, amelyek előre vetítették bizonyos felek megbízhatatlanságát.

Dr. Gegesy Ferenc 2012-re kilépett a lokálpatrióta egyesületből, mert jelen sorok írója nem volt hajlandó pártokat támadni… Akkor úgy érezte, hogy ez nem lokálpatrióta hozzáállás, azaz nem a mi dolgunk…

Ismét ringbe szálltunk 2014-ben, de már dr. Gegesy Ferenc nélkül. Nem sok sikerrel…

Most itt az alkalom, hogy Önök bejuttassanak minket a képviselő-testületbe, ahol szeretnénk megakadályozni, hogy a pártok átverhessék Önöket, akiknek a segítségével jutnak döntéshozó szerepbe. Nem tudjuk, és nem is akarjuk tolerálni, hogy a képviselő-testületet alkotó pártok a pártalkuk miatt programjukat, meggyőződésüket feladva egyezzenek meg az önök feje felett, pont Önökre, a választókra hivatkozva.

Nem tudjuk elképzelni, hogy ez a sokszínű ellenzék, akiknek más az ideológiájuk, az elképzelésük a hatékonyságról, a programjuk és megoldási javaslataik, hosszú távon együtt tudjanak működni anélkül, hogy feladnák önmagukat. Természetesen, a Fidesz további kormányzása sem vágyálmunk, hiszen volt kilenc évük a bizonyításra. Hát, bizonyítottak…

Lokálpatriótának lenni…

Szeretni, törődni, tenni.

Minket fűt a hazaszeretet, a kötődésünk a szűkebb hazánkhoz, Ferencvároshoz. Valami mindnyájunkat ideköt, ami okot és erőt ad ahhoz, hogy akarjunk jelen lenni annak életében, akarjunk törődni a jövőjével.

Ismerjük kerületünk múltját, alakítjuk jelenét, és felelősséget érzünk jövőjéért is.  Készek vagyunk áldozatokat hozni ezért a jövőért. Szeretjük, óvjuk, féltjük Ferencvárost, nagy költőnkre hajazva: itt élnünk, halnunk kell.

Arra szövetkeztünk 13 évvel ezelőtt, hogy – bár más és más politikai értékrendünk van – mindannyian Ferencvárosért, a ferencvárosi polgárok érdekeiért dolgozzunk. Minket nem érdekel a politikai jobb- és baloldal harca, nem képviselünk egyetlen pártot sem. Minket nem lehet pártközpontokból irányítani.

Civilek voltunk és azok is maradtunk az elmúlt 13 évben. Olyan egyesület vagyunk, amelynek tagjai félretéve saját politikai nézeteiket, azért szövetkeztek, hogy a civilek érdekeit képviseljék. Programunk éppen ezért a legferencvárosibb: úgy őriznénk meg a világhírű ferencvárosi város-rehabilitációs program eredményeit, hogy közben képviseljük az új építkezések kárvallottjait. Kiállunk a Kiserdőért, mindent megteszünk a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyének teljes méregtelenítéséért, a kerület tömegközlekedésének, parkolási lehetőségeinek javításáért.

Mi itt élünk Ferencvárosban, ezért a bőrünkön érezzük a városrész gondjait: a repülőtér zajszennyezését, az alternatív közlekedési eszközök elégtelenségét (a Bubi nem jön el a József Attila lakótelepig), az Üllői út légszennyezettségét, a parkolási anomáliákat stb.

Tudjuk, hogy a Lokálpatriotizmus ott kezdődik, hogy elfogadjuk egymást, tiszteljük a másikat, és közösen, a köz érdekeiért cselekszünk, pusztán azért, mert mind egy környezetben élünk. Viszont ez nem kizárólagosan ferencvárosi jelenség. Aki egyetért elveinkkel, magáénak érzi értékeinket, és nem csupán képes, de hajlandó is együtt tenni a szűk környezetünk jobbá tételéért, az előtt nyitva áll egyesületünk kapuja.

Mi ferencvárosi lokálpatrióták tiszteljük kerületünk múltját, elismerjük jelenét, féltjük jövőjét!

 

Deutsch László
FLE Elnök